Manifest Dia de la Terra de 2013.
Per eixir de la crisi des d’un nou model polític, econòmic, social i ambiental que es fonamente en la democràcia participativa, en un fort i renovat sector agroecològic, en la sobirania i seguretat alimentària, l’ús de les energies netes, un consum responsable i el repartiment solidari del treball i la riquesa.
“ÉS MÉS QUE URGENT SALVAR DEL PP LES COSTES, LA TERRA, L’AIGUA, EL MAR, L’AIRE, EL BOSC I LA GENT”
El moviment verd mundial celebra el 22 d’abril el Dia de la Terra des de l’any 1970, quan més de 20 milions de persones ocuparen els carrers i espais públics per reclamar el dret a una vida saludable i sostenible. Els Verds del PV volem amb aquest manifest “És més que urgent salvar del PP les costes, la terra, l’aigua, el mar, l’aire, el bosc i la gent” dedicar aquesta data del 22 d’Abril de 2013 a denunciar públicament la impúdica política del PP que està posant en perill les infraestructures socials, els drets laborals, les pensions, l’ensenyament, la sanitat i l’agricultura, al temps que augmenta el deteriorament del territori i dels seus valors naturals.
La política del PP, des de totes les Administracions Públiques on governa, es fonamenta en l’aplicació estricta i sense vergonya dels principis més durs del neoliberalisme que fan del negoci privat i l’acumulació de riquesa l’únic objectiu de l’acció política. Que la Banca, les grans corporacions energètiques, les multinacionals i les grans empreses continuen augmentant els seus beneficis en un marc de profunda crisi política, econòmica, social i ambiental és el que realment preocupa al PP encara que l’atur supere el 25% de la població activa, encara que la pobresa i la indignació vaja en augment, encara que la desafecció política augmente, encara que l’evidència del canvi climàtic siga ja inqüestionable.
Mentre cada dia assistim a més casos de corrupció política i augmenten les imputacions de càrrecs públics, essent el PP valencià un dels que més casos acumula en les seues files, sense que es done cap explicació creïble a la ciutadania ni s’adopte cap mesura de reforma dels sistema polític i electoral, el govern de la dreta desenvolupa una política energètica insostenible, reforma la llei de costes augmentant la desprotecció del litoral i amnistiant infraccions urbanístiques, posa en marxa la privatització dels ferrocarrils, frena el desenvolupament de les energies renovables, s’oblida totalment de la protecció del bosc i la prevenció d’incendis i abandona, totalment, al sector primari.
El PP s’entesta en mantenir les recerques d’hidrocarburs de les multinacionals tant a la plataforma marina com a l’interior del territori, autoritza darrerament el fracking a les comarques de Castelló fent cas omís de totes les previsions científiques que assenyalen que el litoral mediterrani serà una de les zones més afectades per les conseqüències del canvi climàtic que té com una de les primeres causes el consum de combustibles fòssils. Al temps que, amb la fractura hidràulica, posa en perill els aqüífers, el paisatge i els valors naturals de les comarques de l’interior o del turisme de les platges del litoral.
Al contrari, el PP, mentre recolza l’augment de les energies contaminants, frena el sector de les energies renovables que està a l’avantguarda mundial en tecnologia solar i podria tenir un desenvolupament espectacular per la nostra disposició natural d’hores d’insolació a l’any. El PP ha fet cas omís dels perills de l’energia nuclear evidenciats darrerament amb la tragèdia de Fukushima i manté el lucratiu negoci privat que genera la Central Nuclear de Cofrents malgrat que ja estiga amortitzada i, cada dia que passa, augmente la seua obsolescència i el risc de fallida.
Tampoc el PP atén al camp valencià, on els agricultors professionals són cada vegada més vells, les seues rendes més baixes i les perspectives de futur per l’actual política de la UE més que preocupants. Ha augmentat l’abandonament de camps que va començar en zones d’interior però que s’ha generalitzat i traslladat també al litoral, on ja és més d’un 8% la desaparició de camps de cítrics a causa de la disminució constant dels ingressos de les campanyes de la taronja.
Per a Els Verds del País Valencià, la recuperació del sector agrari, en sentit ampli, és una de les millors opcions per a un nou model econòmic i social més solidari i sostenible. Per a la seua recuperació, és necessari la reorientació de la PAC de la UE cap a una política agrària que recolze les produccions locals dels xicotets i mitjans productors i lluite contra la deslocalització de la producció dels aliments que consumim diàriament, el control dels preus i l’apropiació de la major part dels beneficis que genera l’economia agrària per part de les multinacionals agroalimentàries i els fons internacionals d’inversió.
Els Verds del País Valencià treballarem al Parlament Europeu per aconseguir que la PAC done solucions a la volatilitat dels preus agraris, lluite contra la preponderància de la distribució comercial en la cadena alimentària, assegure la rendibilitat de les explotacions dels xicotetes productors i les cooperatives i empreses socials, acabe amb el domini, en la negociació dels preus del camp, de la gran distribució comercial, impossibilite les estratègies de les grans superfícies de baixar els preus agrícoles europeus, assegure la reciprocitat dels productes agraris de tercer països, s’augmenten les ajudes a la producció ecològica i al mercat de proximitat i es lluite decididament contra el conreu de transgènics (OGM) i es protegisquen les llavors i les espècies autòctones i la biodiversitat.
El Dia de la Terra cal fer memòria que un arbre autòcton aporta un efecte sumidor natural d’uns 300 kg de CO2 durant el seu creixement. La protecció i regeneració de la cobertura forestal i la protecció del sòl de les muntanyes valencianes per a frenar els efectes de l’erosió i la desertització creixent hauria de ser una estratègia més que necessària i urgent en la lluita contra el canvi climàtic, per al manteniment del paisatge i dels recursos que suposa el bosc per a la població rural i per a la prevenció dels incendis forestals.
Avui, Dia de la Terra, Els Verds del PV manifestem la urgència de salvar del PP les costes, la terra, l’aigua, el mar, l’aire, el bosc i la gent. És l’hora de dir prou a una política globalment contrària a les persones i als valors naturals. És temps de dir No al fracking!, No a les prospeccions petrolífers en el litoral! i Sí al tancament de Cofrents i a la reforma estructural i ecològica de l’agricultura valenciana! Sí a la protecció del bosc valencià! És temps d’exigir eleccions generals i autonòmiques anticipades i el canvi de l’actual política i del sistema electoral cap a una democràcia participativa, solidària i ambiental.
Presidència Executiva d’Els Verds del País Valencià
_______________
Manifiesto Día de la Tierra de 2013
Para salir de la crisis desde un nuevo modelo político, económico, social y ambiental que se fundamente en la democracia participativa, en un fuerte y renovado sector agroecológico, en la soberanía y seguridad alimentaria, el uso de las energías limpias , un consumo responsable y el reparto solidario del trabajo y la riqueza.
“ES MÁS QUE URGENTE SALVAR DEL PP LAS COSTAS, LA TIERRA, EL AGUA, EL MAR, EL AIRE, EL BOSQUE Y LA GENTE”
El movimiento verde mundial celebra el 22 de abril el Día de la Tierra desde el año 1970, cuando más de 20 millones de personas ocuparon las calles y espacios públicos para reclamar el derecho a una vida saludable y sostenible. Los Verdes del PV queremos con este manifiesto “Es más que urgente salvar del PP las costas, la tierra, el agua, el mar, el aire, el bosque y la gente” dedicar esta fecha del 22 de Abril de 2013 a denunciar públicamente la impúdica política del PP que está poniendo en peligro las infraestructuras sociales, los derechos laborales, las pensiones, la enseñanza, la sanidad y la agricultura, al tiempo que aumenta el deterioro del territorio y de sus valores naturales.
La política del PP, desde todas las Administraciones Públicas donde gobierna, se fundamenta en la aplicación estricta y sin vergüenza de los principios más duros del neoliberalismo que hacen del negocio privado y la acumulación de riqueza el único objetivo de la acción política. Que la Banca, las grandes corporaciones energéticas, las multinacionales y las grandes empresas siguen aumentando sus beneficios en un marco de profunda crisis política, económica, social y ambiental es lo que realmente preocupa al PP aunque el paro supere el 25% de la población activa, aunque la pobreza y la indignación vaya en aumento, aunque la desafección política aumente, aunque la evidencia del cambio climático sea ya incuestionable.
Mientras cada día asistimos a más casos de corrupción política y aumentan las imputaciones de cargos públicos, siendo el PP valenciano uno de los que más casos acumula en sus filas, sin que se dé ninguna explicación creíble a la ciudadanía ni adopte ninguna medida de reforma del sistema político y electoral, el gobierno de la derecha desarrolla una política energética insostenible, reforma la ley de costas aumentando la desprotección del litoral y amnistiando infracciones urbanísticas, inicia la privatización de los ferrocarriles, frena el desarrollo de las energías renovables, se olvida totalmente de la protección del bosque y la prevención de incendios y abandona, totalmente, al sector primario.
El PP se empeña en mantener las investigaciones de hidrocarburos de las multinacionales tanto en la plataforma marina como en el interior del territorio, autoriza últimamente el fracking en las comarcas de Castellón haciendo caso omiso de todas las previsiones científicas que señalan que el litoral mediterráneo será una de las zonas más afectadas por las consecuencias del cambio climático que tiene como una de las primeras causas el consumo de combustibles fósiles. Al tiempo que con la fractura hidráulica pone en peligro los acuíferos, el paisaje y los valores naturales de las comarcas del interior o del turismo de las playas del litoral.
Al contrario, el PP, mientras apoya el aumento de las energías contaminantes, frena el sector de las energías renovables que está a la vanguardia mundial en tecnología solar y podría tener un desarrollo espectacular por nuestra disposición natural de horas de insolación al año. El PP ha hecho caso omiso de los peligros de la energía nuclear evidenciados últimamente con la tragedia de Fukushima y mantiene el lucrativo negocio privado que genera la Central Nuclear de Cofrentes aunque ya esté amortizada y, cada día que pasa, aumente su obsolescencia y el riesgo de quiebra.
Tampoco el PP atiende al campo valenciano, donde los agricultores profesionales son cada vez más viejos, sus rentas más bajas y las perspectivas de futuro para la actual política de la UE más que preocupantes. Ha aumentado el abandono de campos que comenzó en zonas de interior pero que se ha generalizado y trasladado también al litoral, donde ya es más de un 8% la desaparición de campos de cítricos debido a la disminución constante los ingresos de las campañas de la naranja.
Para Los Verdes del País Valenciano, la recuperación del sector agrario, en sentido amplio, es una de las mejores opciones para un nuevo modelo económico y social más solidario y sostenible. Para su recuperación, es necesario la reorientación de la PAC de la UE hacia una política agraria que apoye las producciones locales de los pequeños y medianos productores y luche contra la deslocalización de la producción de los alimentos que consumimos diariamente, el control de los precios y la apropiación de la mayor parte de los beneficios que genera la economía agraria por parte de las multinacionales agroalimentarias y los fondos internacionales de inversión.
Los Verdes del País Valenciano trabajamos en el Parlamento Europeo para lograr que la PAC dé soluciones a la volatilidad de los precios agrarios, luche contra la preponderancia de la distribución comercial en la cadena alimentaria, asegure la rentabilidad de las explotaciones de pequeñas productores y las cooperativas y empresas sociales , termine con el dominio en la negociación de los precios del campo de la gran distribución comercial, imposibilite las estrategias de las grandes superficies de bajar los precios agrícolas europeos, asegure la reciprocidad de los productos agrarios de terceros países, se aumenten las ayudas a la producción ecológica y el mercado de proximidad y se luche decididamente contra el cultivo de transgénicos (OGM) y se protejan las semillas y las especies autóctonas y la biodiversidad.
El Día de la Tierra hay que hacer memoria que un árbol autóctono aporta un efecto sumidero natural de unos 300 kg de CO2 durante su crecimiento. La protección y regeneración de la cobertura forestal y la protección del suelo de las montañas valencianas para frenar los efectos de la erosión y la desertización creciente debería ser una estrategia más que necesaria y urgente en la lucha contra el cambio climático, para el mantenimiento del paisaje y de los recursos que supone el bosque para la población rural y para la prevención de los incendios forestales.
Hoy, Día de la Tierra, Los Verdes del PV manifestamos la urgencia de salvar del PP las costas, la tierra, el agua, el mar, el aire, el bosque y la gente. Es la hora de decir basta a una política globalmente contraria a las personas y a los valores naturales. Es tiempo de decir No al fracking!, No a las prospecciones petrolíferas en el litoral! y Sí al cierre de Cofrentes y a la reforma estructural y ecológica de la agricultura valenciana! Sí a la protección del bosque valenciano! Es tiempo de exigir elecciones generales y autonómicas anticipadas y el cambio de la actual política y del sistema electoral hacia una democracia participativa, solidaria y ambiental.
Presidencia Ejecutiva de Los Verdes del País Valenciano