País Valencià, 12 de setembre de 2011.
La Mesa de País d’Els Verds del PV, reunida a Bunyol el passat dissabte, va aprovar tot un seguit de resolucions a favor de la reconversió de la CAM en un banc públic valencià que impulse la inversió i la creació de llos de treball en el marc d’una nova economia sostenible, a favor de la celebració d’un referèndum per a la reforma de la Constitució el mateix 20N, a favor del canvi del sistema electoral i a favor de la necessitat d’una Nova Economia Verda.
A continuació, adjuntem el text de les esmentades resolucions:
1.- Reconversió de la CAM en banca pública.
Els Verds del País Valencià consideren que una vegada nacionalitzada la CAM per la seua crítica situació financera provocada per la mala gestió del seu Consell d’Administració i alts directius als que espera se’ls demane totes les responsabilitats legals que pertoque, és el moment escaient per a la seua reconversió definitiva en una entitat bancària pública que fomente la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball donant suport a la xicoteta i mitjana empresa, societats d’economia social (cooperatives, SALs…), treballadors autònoms i als professionals del camp valencià en el marc d’un nou model d’economia social i verda.
Els diners públics destinats des del govern central a tapar els forats dels bancs i les caixes que ha generat la seua pròpia voracitat especulativa no estan arribant a les empreses mitjanes i xicotetes que veuen com se’ls nega el finançament ordinari que garantiria la seua liquiditat a curt termini, encara que no estiguen en crisi ni mancades de feina, el que agreuja artificialment la crisi, provoca tancaments no justificats, o dona la perfecta excusa per a la promoció d’expedients de regulació d’ocupació, reduccions de plantilla, no justificats realment per la manca de mercat per a la producció. Alguns països europeus han encetat la recuperació del sistema financer públic, la tan criticada nacionalització de la banca pel neoliberalisme, ara fracassat totalment, i és per això que Els Verds del PV proposem la urgent creació d’un banc públic valencià, que pot tenir com a punt de partida la nacionalitzada CAM, una vegada Bancaixa ha estat absorbida per Caja Madrid, com una via a utilitzar per a la promoció del cooperativisme, l’auto-ocupació, la xicoteta i mitjana empresa, i el suport a agricultors i agricultores professionals per a fer possible la urgent reforma agrària cap a un nou model d’agricultura sostenible per al camp valencià.
2.- La reforma constitucional a referèndum.
Els Verds del País Valencià rebutgem tant el fons com el mètode seguit per aprovar la reforma de la Constitució Espanyola i exigim la convocatòria d’un referèndum, coincident amb la jornada electoral del 20N, per a que siga l’electorat del conjunt de l’Estat el que ratifique o no la introducció en el text constitucional de l’esmentada “regla d’or”, proposada per Sarkozy y la senyora Merkel, que no és altra cosa que la voluntat del sistema financer neoliberal d’assegurar-se el cobrament dels interessos de les seues especulacions amb el deute públic dels Estats. Els Verds del PV consideren que Zapatero i Rajoy, el PSOE i el PP, no tenen legitimitat alguna per a proposar i aprovar una reforma constitucional no prevista, ni de lluny, en els seus programes electoral amb els que accediren a les Corts Generals. No es pot furtar a la sobirania popular el seu dret a aprovar els continguts del text constitucional.
Els Verds considerem que la Constitució ha de ser un marc general on càpiguen tots els models de política econòmica i social, totes les mesures per eixir de la crisi i impulsar la creació de llocs de treball, i no sols l’actual model neoliberal, impulsat i imposat pel FMI, la banca i la majoria conservadora que dirigeix la Unió Europea.
Posats a posar límits econòmics en la Constitució, un Estat social i democràtic hauria de plantejar-se constitucionalment la fixació de l’obligatorietat pressupostària de igualar anualment la despesa social, educativa i sanitària a la mitjana dels països de la UE-15 respecte al PIB.
3.- Reforma del sistema electoral.
Posats a reformar la Constitució, Els Verds considerem prioritària la reforma del sistema electoral per a garantir la proporcionalitat, la pluralitat, el tracte igual a totes les formacions i la democràcia participativa, amb llistes obertes, primàries i la possibilitat de Iniciativa Legislativa Popular amb 100.000 signatures i sense temes restringits. Així com és més que urgent la reforma del Senat, la desaparició del sistema provincial i de les Diputacions i establir la igualtat dels sexes per a la successió de la Corona.
4- Per una Nova Economia Verda.
Els Verds del PV impulsarem un programa electoral fonamentat en una nova economia verda, des de la convicció que els problemes que s’estan generant en l’economia espanyola són irresolubles si s’apliquen les mateixes receptes de sempre i pels mateixos gestors que l’han causada. Són un gran nyap sense trellat que cal denunciar. Hi ha solucions, però no passen pels dogmes neoliberals.
Ara és el moment de reconvertir el fracassat model econòmic neoliberal en un altre que tinga com a motor una nova economia verda, solidària i democràtica. Verda perquè faça possible un model de producció i de consum compatible amb el medi ambient, que assegure un futur ecològic. Solidària perquè no pot haver al món una ciutadania de primera i una altra de segona, gent que mor de fam i d’altra que s’ofega en l’abundància. I democràtica perquè l’economia és una cosa de tothom, no d’uns quants il·luminats que se n’aprofiten sense escrúpols.
Els Verds del País Valencià impulsem un nou contracte social i ecològic que es comprometa a solucionar els problemes més importants de la ciutadania a partir de la relocalització de l’economia, baixa en carboni, justa i solidària que permeta la solidesa dels municipis com a base de les activitats econòmiques amb l’objectiu de caminar cap a la suficiència. I uns ajuntaments amb implicació ciutadana directa i constant. Sense participació no hi ha democràcia i sense una transformació ecològica de l’economia local no hi haurà futur. Cal una reducció de l’escala a nivell productiu i de consum i la reconversió de l’actual economia globalitzada per una altra basada en economies locals eficients. Passar de les concentracions de capitals a la regionalització i a diferents modalitats de municipalització. Recuperar el principi ecològic de proximitat, minimitzar les distàncies per a una vida més sana, més plena i més sostenible.